corfupagina

Pantokrator

Corfu Panorkrator berg

De Pantokrator is de naam van de hoogste berg op Corfu. Met een hoogte van 917 meter boven de zeespiegel is het de op een na hoogste berg van de Ionische eilanden. Alleen Megas Soros (1628 meter) op Kefalonia is hoger. Bovenop de Pantokrator vind je twee tavernes, diverse televisie- en radiomasten en het Pantokratoras-klooster. Vanaf Kerkyra (Kerkira) ligt de Pantokrator op ongeveer 25 kilometer afstand.

Het Pantokratoras-klooster dateert uit 1347 en wordt in de zomermaanden bewoond door een priester. Om het klooster te bezichtigen dien je je lichaamsdelen te bedekken. Dus met bikini of ontbloot bovenlijf mag je niet naar binnen. De Corfioten houden rekening met de toeristen je kunt gratis gebruik maken van een jurk of shirt. In het klooster vind je o.a. een paar oude fresco's.

Elk jaar op 5 en 6 augustus is het feest op de Pantokrator en trekken veel Corfioten naar het hoogste punt. Het is het kerkwijdingsfeest ter ere van de transfiguratie van Christus. De berg is dan bezaaid met marktkramen waar veelal speelgoed wordt verkocht.

Vanaf de Pantokrator heb je vooral bij helder weer een prachtig uitzicht op Albanie, Corfu en een gedeelte van het vasteland van Griekenland. Als je geluk hebt zie ook de eilanden Erikousa en Mandraki en Othoni en noordwesten van Corfu.

Links over Pantokrator